donderdag 13 augustus 2020

Jan Mankes 1889-2020

Woensdag 12 augustus
Gorssel - Arnhem: 54 km

Dit is een vakantie in eigenhandig, een vakantie van ontmoetingen en een vakantie van herinneringen maken maar ook ophalen!

Het begon in de Knipe, daar bezochten we de graven van Eelco en Idzard maar kijken we ook altijd even naar het bijzondere kerkje van Anne Zernike, de eerste vrouwelijke dominee van Nederland. Naast deze bijzondere titel was ze ook de vrouw van Jan Mankes, een schilder die uit de familie van ayso‘s moeder komt. Als we in de Knipe bij de graven staan zien we namelijk ook de naam Popkje Mankes en dat is ayso’s overgrootmoeder en de zus van Jan. Door de gedeelde band met de Knipe en omdat we zijn kunst gewoon mooi vinden zijn we meer dan geïnteresseerd. 

Na de Knipe spraken we in Groningen een antiquair die ooit etsen en houtsneden verkocht van Jan Mankes, hij wist er veel over te vertellen en liet de naam het museum MORE vallen en toen keken ayso en ik elkaar aan en besloten we via Gorssel te fietsen. 

Het museum is prachtig en bezit ook een paar van onze favorieten:




De vader van Jan heette Beint en was dus de betovergrootvader van ayso:



Ik vind dat ze dezelfde neus hebben. 

Wat een mooi museum (ze claimen het grootste museum te zijn met MOdern REalisme van Europa). 

In de 
film die gedraaid wordt horen we nog een keer dat hij veel te vroeg is gestorven (tbc icm Spaanse griep) en dat zijn graf in eerbeek is ontworpen door een bevriende tekenaar. En dan is de keuze wederom snel gemaakt om vandaag langs zijn graf te fietsen, dan is de Jan Mankes cirkel wel helemaal rond voor deze vakantie!


De begraafplaats tuinman wijst ons de weg en zegt “er komen wel vaker mensen voor Jan, ik had een keer een 93 jarige man met een hele stapel papieren bij zich, die hield maar niet op, die zei dat ie beter was dan Rembrandt”

Na eerbeek rijden we zo de Veluwe op, we wilden eigenlijk nog even koffie drinken maar enkel en alleen omdat we niks tegen komen stoppen we niet en fietsen we door. De Veluwe is prachtig maar ook heuvel op en heuvel af, en heet, heel heet!









We komen uitgehongerd en daardoor ook (onvermijdelijk) chagrijnig aan bij Posbank, we tikken daar heel wat drankjes en smoothies weg. We eten een broodje, hadden bijna een frikandel voor klaaske bestel maar bedachten ons nog net optijd ;)

Na deze pauze karren we door en rijden we Arnhem binnen. Een appartement is heel welkom, vooral het zelf koken. We zien niks meer van Arnhem vandaag, sorry Arnhem. Van onze eigen ouderwetse pasta eet Ids maar liefst drie borden (moest zeker een achterstandje inhalen) en dan gaat iedereen weer voldaan naar bed. 

Was t te heet vandaag? Ja!
Was het toch de moeite waard? Ja!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten