zondag 21 mei 2017

Mooi versus lelijk

Suceava - Pascani
Afstand: 68,2 km

Voordat ik verslag doe van de rit van vandaag eerst nog even een verslag van al het moois dat we gisteren hebben gezien. 

Het ontbijt in ons prachtige hotel is niet in verhouding met de luxe van dit hotel. Het wordt door een 80 jarig (ze leek mij 80 plus) vrouwtje gemaakt en wij vermoeden dat haar man op de piano aan het pingelen was. Allemaal heel aandoenlijk maar lekker was het niet. 

Om 9.00 staat onze taxichauffeur cq gids voor de deur en rijden we naar het eerste klooster. Volgens onze gids zijn dit de enige kloosters met fresco's aan de buitenkant, de destijdse bedoeling was dat alle analfabeten in de 15e eeuw toch de bijbelse verhalen en preken konden meekrijgen. 

 

Het blijft moeilijk om het vast te leggen op een foto maar we waren wel echt onder de indruk van deze kloosters. Of je ze alle vier moet bekijken? Ach het hart van een cultuurbarbaar zou zeggen dat je ze na één allemaal wel gezien hebt ..... 

Dan nog even een alinea aan onze gids wijden. Vandaag op de fiets nog vaak aan deze man van begin 30 moeten denken. Het gevaar is natuurlijk dat ik mijn mening over Roemenen straks baseer op een 8 uur durende rit met deze ene gids. Wat me het meeste stoorde was zijn nationalistische houding. Kort samengevat moest hij niks hebben van vluchtelingen want dat zorgt alleen maar voor problemen en 
Stefanus de Grote had natuurlijk niet voor niets (6 eeuwen! geleden) gevochten voor het behoud van de Roemeense christelijke cultuur. Naar onze mening werd wel gevraagd maar niet naar geluisterd. Als klapper op de vuurpijl had hij een verschrikkelijke rijstijl die mij en ayso al behoorlijk misselijk had gemaakt en waardoor klaaske zelfs moest overgeven. 
Romanians: zero points ;) 

Vanochtend weer het ontbijt van het bejaarde vrouwtje, ze kon geen lunch voor ons maken. Een beetje uit verbolgenheid hebben we daarom maar zelf boterhammen zitten smeren, we waren bereid om er voor te betalen maar deze vrouw werd toch boos toen ze zag dat we aan t smeren waren geslagen. Een beetje inflexibel en onaardig trekje van deze vrouw, vonden wij...
Romanians:  still zero points ;)

En dan de rit van vandaag, het is vandaag gelukkig zo'n weg dat je het gevoel had dat je constant aan het dalen bent terwijl je gewoon op 0% zit. We hebben wind mee, misschien is dat het maar we gaan dus als een tierelier. We eten de "gestolen" boterhammen tijdens de picknick in het gras. 

 


 

We komen door twee zigeunerdorpjes, vond ik opmerkelijk want je ziet goed het verschil met de niet zigeunerdorpjes (ik durf natuurlijk niet te zeggen "met de normale dorpjes")

En ik leg nog even de overgang van asfalt naar grind vast:

 

We hebben onze rustplek voor de komende nacht met veel moeite gevonden. Het is een hotel in Pascani geworden, niks te beleven of te doen hier maar het is de plek waar een hotel zit. Ze zijn helaas schaars hier in dit gebied. 

Tot slot dus nog even een lelijke foto van de lelijke omgeving:

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten